În compoziția chimică a măslinelor verzi s-au identificat următoarele substanțe: carbohidrați, proteine, grăsimi mononesaturate, acizi grași omega-3 și omega-6, fibre, vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, colină, C, E, K), substanțe minerale (sodiu, potasiu, calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, fosfor, seleniu, zinc), 100g de măsline având 115 calorii.
Între beneficiile acestora, amintim:
- scad nivelurile crescute de colesterol
- scad tensiunea arterială
- întăresc imunitatea
- combat efectele radicalilor liberi
- mențin sănătatea sistemului cardiovascular
- atenuează alergiile
- au efect antiiritant
- combat inflamația
- previn cancerul
- reduc riscul apariției aterosclerozei
- reduc riscul apariției unui accident vascular cerebral
- mențin integritatea mucoaselor
- mențin integritatea pielii
- întăresc ochii
- îmbunătățesc funcțiile hepatice
- îmbunătățesc digestia
- susțin sistemul osos
- previn apariția osteoporozei
- atenuează simptomele menopauzei
- ameliorează durerile cauzate de artrită.